De Amerikaanse beurzen zijn dinsdag zonder grote uitslagen aan de handelssessie begonnen. Beleggers verwerkten nieuwe cijfers over de inflatie en de huizenmarkt in de VS en wachten nog op cijfers  de industrie van ’s werelds grootste economie.

De Dow-Jonesindex stond kort na aanvang 0,1 procent lager op 18.104 punten. De brede S&P 500 stond nagenoeg onveranderd op 2104 punten. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq ging 0,1 procent vooruit tot 5014 punten.

Amerikaanse huizenmarkt groeit flink

De verkoop van nieuwe huizen in de Verenigde Staten is in februari met 7,8 procent gestegen ten opzichte van de voorgaande maand. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Handel dinsdag bekend.

De verkoop steeg naar 539.000 op jaarbasis. Economen rekenden gemiddeld op een afname met 3,5 procent, tot 464.000 huizen op jaarbasis. Die prognose werd gebaseerd op de eerste raming voor januari, die uitging van een verkoopdaling met 0,2 procent. Uit een nieuwe schatting, die eveneens dinsdag werd gepubliceerd, bleek echter dat de verkoop die maand met 4,4 procent is gestegen.

Prijspeil VS blijft gelijk

Voorbeurs bleek dat het prijspeil in de Verenigde Staten onveranderd is gebleven ten opzichte van een jaar eerder. Economen voorspelden in doorsnee een afname met 0,1 procent. Na de openingsbel volgen nog cijfers over de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie en de huizenprijzen.

Van de bedrijven weet onder meer Chesapeake Energy de ogen op zich gericht. Het energiebedrijf maakte bekend het mes te zetten in de investeringen voor dit jaar. Ook verlaagde het bedrijf de verwachtingen voor de productie. Chesapeake heeft al langere tijd last van de stevige daling van de olieprijs.

Ook Whiting Petroleum kan rekenen op de belangstelling van beleggers na de aankondiging van een aandelenemissie. Pogingen om het bedrijf te verkopen liepen eerder op niets uit.

Freeport McMoRan verlaagt dividend

Grondstoffenconcern Freeport McMoRan meldde voorbeurs dat het dividend fors wordt verlaagd vanwege de onzekere vooruitzichten voor de grondstoffenprijzen. Aandeelhouders kunnen rekenen op 5 cent per aandeel waar eerder ruim 31 cent werd voorzien.

De Dow-Jonesindex sloot maandag 0,1 procent lager op 18.116,04 punten. De brede S&P 500 daalde 0,2 procent tot 2104,42 punten. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq ging 0,3 procent omlaag tot 5010,97 punten.

De euro was voorbeurs 1,0990 dollar waard, tegenover 1,0950 dollar bij het slot van de beurshandel op maandag. Sinds begin dit jaar leverde de Europese munt veel waarde in ten opzichte van de dollar. Die daling bereikte een week geleden een voorlopig dieptepunt met een koers van 1,0458 dollar per euro. De aansterkende dollar kan de exportopbrengsten van Amerikaanse bedrijven onder druk zetten.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl